dissabte, 19 d’octubre del 2013

El sistema lingüístic


La llengua...
és un sistema de comunicació organitzat de sons o de signes que mantenen unes relacions d'interdependència.

La lingüística...
és la ciència que estudia totes les manifestacions de la parla humana, és a dir, l'estudi de la llengua en els vessants oral i escrit. En un sentit ampli la lingüística és l'estudi -descripció- de les llengües humanes, analitzant el que tenen en comú i el que les diferencia. 

La gramàtica...
és l'estudi del sistema d'una llengua determinada, la seva capacitat de generar mots i frases i la seva normativa. Comprèn tots els aspectes de la lingüística moderna: la fonologia, la morfologia, la sintaxi i la semàntica.

     -La fonologia estudia les unitats de so i les combinacions de sons d'una llengua determinada. La fonètica, en canvi, determina els sons que és capaç de produir l'aparell fonador humà, tinguin o no un valor significatiu per una llengua.

     -La morfologia estudia la forma dels signes lingüístics (per exemple, les marques de gènere i nombre pel que fa a noms i adjectius; o les de nombre, persona, mode, aspecte i temps pel que fa als verbs...).

     -La sintaxi estudia les relacions entre els mots, les seves formes i les funcions que compleixen en una oració. Les formes dels mots són les de Nom, Verb, Adjectiu, Determinant, Pronom, Adverbi, Preposició i Conjunció. També considerem formes l'agrupació dels mots en sintagmes (Nominal, verbal, adjectival, adverbial, preposicional...). Finalment, les funcions: Subjecte, Predicat, Comnplement del Nom, Complement del Verb -directe indirecte...- Atribut, Comnplmenet predicatiu...

      -La semàntica estudia el significat dels signes lingüístics, des dels morfemes als mots o unitats significatives superiors (expressions, locucions, frases fetes...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada